חדשות התעשייה 1

"טכנולוגיית Heartbeat מאפשרת לגלות התפתחות של תקלות במכשירי המדידה ולמנוע השבתות של הייצור תוך הגדלת אמינות המדידה והבטחת איכות המוצר ורמת הבטיחות הנדרשת"

ראיון עם עופר בן אפרים, מנכ"ל אינסטרומטריקס בקרה תעשייתית

"אנו מייצגים מספר חברות עולמיות המייצרות מכשירי מדידה ובקרה שמסייעים ליצרנים לבקר את תהליכי הייצור שלהם",  אומר עופר בן אפרים, מנכ"ל אינסטרומטריקס בקרה תעשייתית. "הטכנולוגיה בתחום המכשור והבקרה מתפתחת בקצב גבוה מאוד, ואחת מפריצות הדרך היא הטכנולוגיה המתקדמת Heartbeat מבית היוצר של חברת Endress+Hauser . הטכנולוגיה כוללת בינה מלאכותית שהוטמעה בתוך חיישנים חכמים המחוברים למכשירי המדידה והבקרה ובודקים 24/7 אם מכשירי הבדיקה והבקרה עצמם תקינים. החיישנים עוקבים אחר פרמטרים ייעודיים של המכשירים כדי לזהות התפתחות של תקלה מבעוד מועד. כאשר חיישן מגלה שמתפתחת תקלה המכשיר עצמו שולח התראה באמצעות רשת התקשורת הדיגיטאלית ומזעיק טכנאי. טכנולוגיית Heartbeat מאפשרת למפעלים לעבור ממצב של 'תחזוקת שבר' (כלומר עד שהמכשיר יפסיק לעבוד) ל'תחזוקה מונעת' שמסייעת לזהות התפתחות תקלות, למנוע השבתות לא מתוכננות של הייצור וכך לשמור על רציפותו תוך הגדלת אמינות המדידה להבטחת איכות המוצר ורמת הבטיחות הנדרשת".

***

אינסטרומטריקס בקרה תעשייתית בע"מ מייבאת, משווקת ונותנת שירות ותמיכה טכנית מלאה בתחומי המכשור והבקרה. אינסטרומטריקס מציגה פתרונות כוללים לכל תחומי התעשייה – כימיה ופטרוכימיה, פרמצבטיקה, מים ושפכים, מזון, גז ודלק, חשמל ואנרגיה מתחדשת. עם לקוחותיה נמנים כל מפעלי כי"ל, אדמה-אגן, אדמה מכתשים, מחלבות תנובה, תשלובת שטראוס, טרה-מילקו, נסטלה, חברת החשמל, בז"ן חיפה, מקורות, חיפה נגב, יוניליבר, GE, אקוויז, כמו גם תעשיות ביטחוניות, תאגידי מים ועוד.

"אנו נותנים מענה ללקוחות שלנו בתחום המדידות האיכותיות או הכמותיות", מסביר המנכ"ל עופר בן אפרים, "מפעלים כימיים, למשל, חייבים לעקוב אחרי התהליכים הכימיים; מפעלי ביוטכנולוגיה ופארמה נדרשים לעמוד בתקנים בינלאומיים מחמירים; הבקרה בתעשיית החלב חשובה במיוחד – אם הפסטור מתבצע בטמפרטורה לא נכונה אסור למחלבה לשווק את החלב; הרפת המספקת חלב למחלבה מעוניינת לקבל תמורה כספית הולמת בעבור כמות החלב שהרפת מספקת; במפעלי אנרגיה נדרש למדוד את כמויות הפחם והגז הטבעי בכדי להבין עלויות ייצור בתהליך ייצור החשמל; בבתי הזיקוק נדרש למדוד את המלאי במכלים, מדובר במלאי השווה הרבה מאוד כסף".

"בתהליכים המתרחשים בתעשיות השונות יש רצף של פעולות וחומרים. לכל תהליך יש רצפט ופרוצדורה ואם נשמור עליה, בסוף התהליך מאפייני המוצר ואיכותו יהיה תמיד זהים ומשביעי רצון (למשל, ייצור מוצרי חלב או תרופות). לשם כך נדרשים מכשירים שימדדו פרמטרים מסוימים בכל שלבי התהליך עד סופו. בין הפרמטרים הנמדדים לחץ, טמפרטורה, ספיקה וזרימה, מפלס ואיכות הנוזל. כך אפשר, למשל, לוודא שאיכות המים המופקים במתקן התפלה עומדים בתקן ולהבטיח שאיכות המים המותפלים אחרי העשרתם במינראליים תתאים לשתייה וגם לחקלאות".

"אנו מכירים את הרצפטים של התהליכים ובעזרת הניסיון שנצבר אצלנו אנו תופרים ללקוחות את הפתרונות הייחודים שהם זקוקים להם. אפיון הצרכים הספציפיים של הלקוח זה רק השלב הראשון. בשלב השני, לאחר שהלקוח מקבל את הציוד אנו מסייעים לו להפעיל את הציוד שהזמין".

לדברי מנכ"ל אינסטרומטריקס, תחום המכשור והבקרה דורש רקע מקצועי בכימיה, פיזיקה, בקרה ומכונות. "הצעירים של היום אינם מתעניינים במקצועות האלה, והמדינה לא מעודדת אותם ללכת לתעשייה כפי שמעודדים אותם ללכת לסייבר. תחום המכשור והבקרה נלמד בארץ ברמה נמוכה ולכן קשה לנו לאתר אנשי מקצוע טובים. רוב העובדים כיום בתחום הם בני 60+ רבים מהם יוצאי העלייה הרוסית, ולכן בשנים האחרונות יש מחסור במהנדסים ואין לנו ברירה אלא להכשיר חשמלאים".

***

בשנים האחרונות הפכה אינסטרומטריקס למרכז תמיכה ראשי בישראל בתחום טכנולוגיות התקשורת הדיגיטאלית. "הענף התקדם לעולם האתרנט –  העברת מידע מהנקודה הנמדדת בקצבים גבוהים דרך רשתות תקשורת. ולכן אנשי מכשור ובקרה צריכים להבין לא רק בתחום מדידת הפרמטרים אלא גם את תחום העברת הנתונים. התעשייה התהליכית זקוקה להעברת נתונים ברמת אמינות מרבית".

לדברי מנכ"ל אינסטרומטריקס, "הנחת היסוד של היצרן היא שרמתו המקצועית של הלקוח נמוכה ולכן יש לשלב בינה מלאכותית במכשירי המדידה, לאפשר למכשירים לקחת החלטות ולהציג את המידע כך שהלקוח לא יצטרך לפתוח את ספר ההוראות כדי לחפש ולמצוא מה לעשות במקרה של תקלה. הכל מוצג במכשיר בצורה אינטראקטיבית.  בעולם עוברים לטכנולוגיית IOT (אינטרנט של הדברים) והחיישנים מאפשרים למכונות הייצור לבצע את משימותיהן ללא יד אדם ולקחת בעצמם החלטות במקרים של תקלה".

חברת אינסטרומטריקס בקרה תעשייתית, שבסיסה הכלכלי הוא מכירות, הפכה ברבות השנים גם לחברה המספקת שירותי הנדסה ושירותי תחזוקה. "העולם נחשף כל הזמן לטכנולוגיות חדשות", מסביר מנכ"ל החברה עופר בן אפרים, "לצערי, רוב כוח האדם בתחום המכשור העובד במפעלים אין לו השכלה הנדסית פורמאלית. לכן, חלק חשוב מתפקידנו כיום – לקדם כוח אדם זה על ידי הדרכות והכשרות מקצועיות במטרה לעזור לצוותים במפעלים להתמודד עם הטכנולוגיות הנוכחיות, כמו גם לחזור ולשנן את עקרונות המדידה הבסיסיים המבוססים על עקרונות פיזיקאליים וכימיים".

דיאגנוסטיקה בעזרת טכנולוגיית Heartbeat
באדיבות אינסטרומטריקס

אימות בעזרת טכנולוגיית Heartbeat
באדיבות אינסטרומטריקס

השגחה על התהליך בעזרת טכנולוגיית Heartbeat
באדיבות אינסטרומטריקס

"כמעט כל מפעל, בלי קשר לתחום עיסוקו, חשוף לאתגרים של רציפות תפעולית. לאמינות הרכיבים בקו הייצור ובלוח החשמל – תרומה משמעותית למדד זה"

ראיון עם אבנר ברק, מנכ"ל פניקס קונטקט ישראל

"פניקס קונטקט היא שם נרדף לרכיבים, מערכות ופתרונות מוכווני עתיד בתחומי הנדסת חשמל, אלקטרוניקה ואוטומציה", אומר מנכ"ל פניקס קונטקט ישראל אבנר ברק, "אנחנו מפתחים, מייצרים ומשווקים את המוצרים והפתרונות, וכמו כן מסייעים באפיון ובייעוץ בתחומי הליבה שלנו".

פניקס קונטקט מונה יותר מ-20,000 עובדים ונחשבת למובילת שוק במגוון מוצרים ופתרונות. הסניף הישראלי הוא אחד מעשרות הסניפים ברחבי העולם.

מאז הקמתה בשנת 1923 בגרמניה, מייצרת החברה מוצרים ופתרונות חדשניים בתחום האוטומציה, האלקטרוניקה התעשייתית והציוד לארונות פיקוד. "מוצרי החברה מגוונים ולכן נותנים מענה למנעד רחב של אתגרים בקרב בוני מכונות, בוני לוחות, מפתחי מוצרים, מזוודים, מפעלים ואינטגרטורים", מסביר מנכ"ל פניקס קונטקט ישראל, "אחד היתרונות שלנו, הוא היכולת לעבוד עם כל בוני המכונות, מאלו המייצרים את הפשוטות ביותר ועד מכונות בעולם ההייטק. חלק מהציוד שלנו נמכר כמוצר על לוח ה-PCB וחלק לתוך ארון הפיקוד והחשמל. חלק מהמוצרים שלנו נותנים פתרונות מלאים לעולם הבקרה וחלקם אף פתרונות תוכנה".

פניקס קונטקט העולמית היא חברה יזמית ומפתחת מאות מוצרים חדשים בשנה – חלקם מהווים השלמה של קווי המוצרים הקיימים של החברה וחלקם פורצי דרך בעולמות שונים של התעשייה. "אחד התחומים שקיבל תאוצה בשנים האחרונות הוא תחום הבקרה, עם השקת הבקר החדש שלנו PLCnext", אומר אבנר ברק, "הייחוד של הבקר הזה הוא בהיותו פלטפורמה פתוחה המאפשרת הטמעה קלה ומהירה של קוד פתוח ממגוון מקורות ולמגוון שימושים, וכל זאת בסביבה מאובטחת מאוד העומדת בתקנים קשיחים כמו IEC 62443-4-1  ותקן IEC62443-4-2 (שניהם מדברים על דרישות מחמירות באופן פיתוח המוצר וסביבת התכנות שלו)".

"בפניקס קונטקט אנחנו יוצרים עולם בר קיימא המבוסס על התשוקה שלנו לטכנולוגיה וחדשנות. המשימה שלנו היא לספק מענה לחשמל, שיפור רשתות התקשורת ופתרונות לעולם האוטומציה והבקרה, כל זאת כדי לתרום לעולם בו האנרגיה המתחדשת זמינה לכולם".

***

פניקס קונטקט ישראל מעסיקה 20 עובדים בעיקר בשיווק ומכירות. "אנו מעמידים לרשות לקוחותינו מערך תמיכה טכני ומסחרי ייחודי בשוק המוצרים שבה החברה פעילה, החל במהנדסי המכירות הפרוסים ברחבי הארץ, דרך מנהלי מוצר המרכזים את הידע הטכני העדכני ביותר לגבי מוצרי החברה הן הקיימים והן החדשים, וכלה במערך תמיכה הכולל את הצוות הלוגיסטי והפיננסי. יש לנו בארץ מחסן לוגיסטי הנותן מענה מהיר לצרכי השוק ותמיכה טכנית מקצועית וזמינה".

מגוון המוצרים שמשווקת פניקס קונטקט ישראל כולל מהדקים למערכות חשמל ובקרה, מחברים תעשייתיים אטומים, מחברים למעגלים מודפסים, הגנות ברקים ומתחי יתר, מתמרי אותות, ממסרים, ספקי כוח, נתבים תעשייתיים ומערכות ורכיבים לאוטומציה.

איך החברה משפיעה על תהליכי הייצור בתחום התעשייה התהליכית – במפעלי הפלסטיק, הכימיה, התרופות, הקוסמטיקה, המים, האנרגיה והמזון?

"יש תעשיות שבהן החדירה שלנו משמעותית יותר ויש כאלו שעדיין פחות, אבל הפתרונות שלנו נותנים ברחבי העולם מענה לכל התעשיות הללו כמו גם לתעשיות רבות אחרות. כל מפעל כמעט, בלי קשר לתחום עיסוקו, חשוף לאתגרים של רציפות תפעולית. לאמינות הרכיבים בקו הייצור ובלוח החשמל תרומה משמעותית למדד זה".

"תחום התעשייה התהליכית מקבל מענה בחברת פניקס קונטקט בהיבטים רבים. זה מתחיל ברציפות אספקת המתח – סדרה של הגנות מתח וספקי כוח עם יתירות שדואגים לכך שאספקת המתח למערכת תהיה יציבה ואמינה. זה ממשיך במערכות בקרה ואף ברכיבים לארון הבקרה הדואגים לבטיחות ולבידוד של סיגנלים שמגיעים מחיישנים שונים לאורך התהליך. ביטוי נוסף של התרומה שלנו הוא בכל מה שקשור לכבילה ומחברים מהימנים, דבר שנותן יתרון יחסי למערכות רובוטיות ואוטומטיות שמעלות את הפריון".

תוכל לתת מספר דוגמאות למוצרים שלכם שתורמים לרציפות התפעולית?

"מהדקים שכניסת הכבלים אליהם מתבצעת בנעיצה במקום בהברגה. סוג כזה של פתרון נותן מענה למספר אתגרים כמו חיסכון בזמן עבודה, אמינות במערכת שיש בה רעידות, חיסכון בתחזוקה מונעת (אין פה בורג שמשתחרר עם הזמן) ועוד ועוד;

"מבדדים – אנחנו מציעים לשוק מגוון גדול של פתרונות שהמייחד אותם הוא העובי הדק על פס דין (35 מ"מ). השילוב בין ביצועים מצוינים לשטח חתך קטן יחסית הוא ערך מוסף גבוה אותו אנחנו מציעים בכל מוצרינו אך משמעותי יותר בנושא זה, כמו גם בנושאים של בטיחות".

"בנוסף יש לנו קו מוצרים רחב מאוד בנושא הגנות על ציוד חשמל, מהגנות ברקים ועד הגנות לעומסי יתר ולמתחי קצר".

איך תורמת פניקס קונטקט להתמודדות התעשייה עם מחסור בידיים עובדות בארץ ובעולם?

"המחסור בידיים עובדות הוא אחד האתגרים איתו אנחנו מתמודדים באתרי הייצור שלנו בגרמניה והוא אתגר משמעותי ללקוחותינו בישראל. אחד ההיבטים של מחסור זה הוא ההאצה של תהליכי האוטומטיזציה של התעשייה הישראלית והדרישה למכונות "סוף קו", כמו גם רובוטים בתעשייה. המוצרים והידע שמביאה פניקס קונטקט, תורמים ערך רב ליצרני המכונות השונים בארץ ובעולם במענה להאצה זו".

מה תציגו בשבוע התעשייה והטכנולוגיה – INTECH?

"בתערוכה נציג את הפתרונות שלנו לעולמות הרציפות האנרגטית, הגנת מתח יתר והגנת ברקים על מעגלי הכוח והתקשורת. אנחנו מתכוונים להציג את פלטפורמת הבקרה החדשה שלנו כמו גם את הפתרונות שלנו עבור בוני המכונות והמפעלים".

צילומים: פניקס קונטקט

בונה לוחות

"הממסרות שמייצרים בגרינשפון הנדסה הן באיכות הטובה בעולם – שילוב של 70 שנות ייצור, טכנולוגיה וניסיון"

ראיון עם אריה אייזיק, מנהל המכירות בחברת גרינשפון הנדסה

"הממסרות שאנו מייצרים כיום בגרינשפון הנדסה מיוצרות באיכות הטובה בעולם ובאמינות הגבוהה בתעשייה העולמית. השילוב של 70 שנות ייצור, טכנולוגיה וניסיון, ייצור ותחזוקת ממסרות ומערכות הנעה מכל היצרנים, כל אלו מסייעים לשמירה על כושר ייצור גבוה, רצף עבודה ארוך, תוך השבתה מינימלית במקרה של תקלה", כך אומר אריה אייזיק, מנהל המכירות  בחברה, ומוסיף: "המוטו שלנו הוא לשמור על כושר תפקודי גבוה בקרב לקוחותינו, שכן מפעל מתפקד מסוגל לתת מענה ללקוחותיו״.

החברה נוסדה על ידי הרצל גרינשפון, מחלוצי התעשייה הישראלית, שזכה בפרס נשיא התאחדות התעשיינים. מפעלי גרינשפון הנדסה ממוקמים כיום באזור תעשייה בר-לב שבמשגב בצפון. החברה מעסיקה כ-60 עובדים מהאזור, והיא החברה הגדולה והוותיקה בישראל בתחום ייצור ופיתוח ממסרות וגלגלי שיניים. רבים מהלומדים בחוג להנדסת מכונות בטכניון הגיעו לגרינשפון הנדסה, רכשו ניסיון והכשרה מעשית בתחום מערכות הנעה, ולקחו חלק חשוב בקידום שיתוף הפעולה בין האקדמיה לתעשייה.

"עד אמצע שנות ה-80 הייתה גרינשפון הנדסה החברה הגדולה בישראל בתחום. מהנדסים ואנשי אחזקה דרשו את הממסרות שלנו בגלל הניסיון הטוב שהיה להם עם החברה", מציין אריה אייזיק, "במחצית השנייה של שנות ה-80 נפתח השוק ליבוא של מערכות הנעה מאירופה ומהמזרח הרחוק, אבל בתעשייה התהליכית אי אפשר לקחת סיכון ולרכוש מוצר זול ולא איכותי, ואכן, שיתוף פעולה בין גרינשפון לתעשייה נמשך עד היום, בזכות השירות, התמיכה והתאמת המוצר לצרכיו המדויקים של הלקוח. ההיכרות על הנעשה ברחבי העולם מסייעים לנו לצעוד עם הזמן ולהעניק מספר פתרונות, בין אם מדובר בייצור או בייבוא של המוצרים הכי חדשניים והכי איכותיים״.

מה הייחוד של גרינשפון?

״הייחוד של גרינשפון הנדסה נמצא בפיתוח ובתכנון מוצרים ייחודיים לפי דרישות הלקוח. בזכות הניסיון הרב שצברנו, אנו מכירים את מגוון התקלות והפתרונות, ו'תופרים' לכל לקוח את המוצר שהכי מתאים לו, זה שיעבוד 24/7 לאורך זמן וישמור על רציפות תפעולית של המפעל שלו".

"ואכן, הממסרות מתוצרתנו מונעות עצירה של קווי ייצור, מאפשרות עבודה בתנאים קשים ביותר במשך שנים רבות ודורשות תחזוקה מינימלית. יש מפעלים שעובדים עם ציוד שלנו 15-10 שנים ללא תקלות".

"בממסרות, שבתהליך ייצורן לא מתפשרים על האיכות, חוסכים למעשה הון עתק. ההפרש בעלות מערכת ההנעה כפול מספר השנים שהיא עובדת ללא תקלות, נמוך יותר מעלות השבתת קו היצור ליום אחד, שלא לדבר על אובדן האמון מצד הלקוח והוצאות השיווק הגבוהות של החברה לאורך זמן. ואולם, כאן לא תם עניין החיסכון, ממסרות ומנועים איכותיים מסייעים לחיסכון כספי גבוה בעלויות האנרגטיות, כך שקניית מנועים וממסרות זולים הופכת בתוך זמן קצר ללא משתלמים ללקוח".

לדברי אריה אייזיק, כשמדובר במנועים חשמליים בגרינשפון הנדסה עובדים על פי התקן הבינלאומי לדרגת נצילות. "בעוד כמה שנים ייכנס תקן חדש. אנחנו כבר הכשרנו את עצמנו לתקן החדש ויש לקוחות שכבר מבקשים שנתקין אצלם את המוצרים בתקן החדש כדי לחסוך בהוצאות החשמל, שהרי את החיסכון מרגישים כבר מהחודש הראשון".

***

חברת גרינשפון הנדסה מתמחה בייעוץ למציאת פתרונות למערכות הנעה לפי צרכי הלקוח ודרישותיו, בתכנון ממסרות ובכל שלבי הפיתוח השונים החל מפיתוח הנדסי, ייצור אב טיפוס, ייעול ביצועים, בדיקות תפקוד, ייצור שוטף וייצור חלקים מיוחדים. "אנו נותנים פתרונות לחברות הנדסה למפעלים או למתקנים חדשים, וכשמדובר במפעל קיים אנו מאתרים נקודות כשל בשיתוף פעולה עם צוות המפעל משפרים את מערכת ההנעה״ מציין אריה אייזיק.

בין הפרויקטים בתחום הממסרות ומערכות ההנעה שחברת גרינשפון הנדסה עסקה בהם: פיתוח ממסרות תעשייתיות ייחודיות המיועדות בעיקר לתעשייה התהליכית, לצורך שיפור ביצועים; פיתוח ממסרות ייעודיות בתחום הצבאי בהתאם לדרישות המערכת הביטחונית; פיתוח ממסרות ייעודיות לענף המים; פיתוח ממסרות ייעודיות לתחום התקשורת; ייעוץ, תכנון, פיתוח וייצור מערכות הנעה לחקלאות ללולים, חזיריות, רפתות, חממות, אחסון יבול ועוד.

עם לקוחות החברה נמנות חברות מובילות בתחומן שלהן דרישות הנדסיות ייחודיות, ובהן חברות תעשייה צבאית, תעשייה רפואית, תעשיית ההיי-טק, תעשיית הכימיה וענף המזון, תעשיית המתכת והאלקטרוניקה, הבנייה, הכרייה, החציבה, המיכון הכללי והחקלאות, וכן תעשיות מים שונות.

ממסרות ומערכות הנעה.
צילומים: גרינשפון הנדסה

שגיא כהן (32), תושב רמלה, מהנדס כימיה בעל תואר ראשון (B.Sc) ומהנדס מכונות בעל תואר שני (M.Sc) מונה למנהל חברת קומט ש.מ. סחר בינלאומי בע״מ מקבוצת שביט.

שגיא כהן, מנהל חברת קומט ש.מ. סחר בינלאומי

בשירותו הצבאי שירת שגיא כהן כמהנדס מערכות דלק, מים וגז, והשתחרר משירות קבע בדרגת סרן. לאחר שחרורו, עבד כמהנדס במספר חברות מובילות במשק. הוא הצטרף לקומט כמהנדס מכירות לפני שנתיים, ומרגע הצטרפותו הפגין יכולות מרשימות וקודם במהרה מתפקיד מהנדס למנהל החברה.

דגנית אלבז (33) מקרית אתא, הנדסאית ביוטכנולוגיה מטעם מכללת אורט בראודה, מונתה לעוזרת מנכ"ל חברת משולם אבני ובנו.

דגנית אלבז, עוזרת מנכ"ל חברת משולם אבני ובנו

לפני כן עבדה בחברת אלקון – בבקרת איכות במרכז לטיהור שפכים, ובפרויקט טיהור נחל הקישון, ובמחלקת פיתוח דיו בחברת HP indigo.
פרויקט הגמר שלה בלימודי הביולוגיה המולקולרית וחקר המוח עסק בסכיזופרניה.