חדשות התעשייה 2

"אנחנו בחזית המאבק על איכות הסביבה"

ראיון עם ניר קנטור, מנהל איגוד הכימיה, פרמצבטיקה ואיכות הסביבה בהתאחדות התעשיינים

"הטיפול במשבר האקלים באמצעות הפחתת פליטות מזהמים ואימוץ פתרונות להפחתת פליטות גזי חממה בתהליכי הייצור מהווה את המיקוד העיקרי של איגוד תעשיות הכימיה, פרמצבטיקה ואיכות הסביבה". אומר ניר קנטור, מנהל האיגוד.

לפני כחודש העבירה ממשלת ישראל בקריאה ראשונה את חוק האקלים. במסגרת החוק נקבעו יעדים להפחתת 27% מפליטות גזי החממה עד שנת 2030 (בהשוואה לשנת 2015) ואיפוס פליטות עד שנת 2050; תגובש תכנית לאומית להפחתת פליטות; משרדי הממשלה וגופים נוספים יכינו תכניות היערכות לשינוי אקלים; תוקם  ועדת שרים לענייני אקלים בראשות ראש הממשלה; תוקם ועדה מייעצת לשינויי אקלים; ייקבע מנגנון לביצוע הערכת סיכון אקלימי עבור תכניות בנייה ותשתיות של רשויות ציבוריות; תמונה ועדת מומחים מתחומים שונים ובהם בריאות, כלכלה, אנרגיה, סביבה, הפחתת פליטות גזי חממה, ועוד.

בנובמבר 2022 תתקיים ועידת האקלים השנתית של האו"ם בשארם א-שייח במצרים, והממשלה מעוניינת להציג בוועידה את חוק האקלים ישראלי שהשלים את תהליך החקיקה.

"התעשייה הישראלית כבר נערכת לאתגרים שלפתחנו", אומר ניר קנטור, "וחברות רבות קבעו לעצמן מדיניות להפחתת ההשפעות הסביבתיות שלהן ובכלל זה הפחתת הפליטות לאוויר, פליטות שפכים מזהמים ושימוש בחומרים מסוכנים".

לדברי קנטור, דו"ח של המשרד להגנת הסביבה מהשנה החולפת מציג שיפור משמעותי בכל הקשור לפליטות חומרים מזהמים במפעלי התעשייה השונים. מאז שנת 2012 נרשמה הפחתה של 62% בפליטות תחמוצות החנקן לאוויר, 82% בפליטות תחמוצות גופרית ו- 68% בפליטות חלקיקי PM10.  משנת 2012 הצליחה התעשייה בארץ להפחית את כמות השפכים המזהמים בשיעור של 36% – 85%.

באיגוד, שקנטור עומד בראשו, חברים כ-210 מפעלים מתחומי הכימיה והפרמצבטיקה וטכנולוגיות הסביבה. האיגוד מייצג את ענפי הכימיה, הבריאות, הגנת הצומח, הפטרוכימיה, איכות הסביבה וטכנולוגיות סביבה, פסולת, אנרגיה מתחדשת, ועוד.

כיצד האיגוד שותף למאבק במשבר האקלים?

"איגוד הכימיה ממקד בשנים האחרונות את פעילותו לתחום איכות הסביבה, לעומת התמקדות עבר בעיקר בתחום הכימיה. נכנסנו יותר לתחום הקלינטק –  בפיתוח מוצרים ירוקים, הטיפול בפסולת, מתקני מיון ואנרגיה מקיימת (צמצום צריכת האנרגיה והפחתת פליטות גזי חממה, קידום תהליכי התייעלות באנרגיה, ניהול משאבי אנרגיה מקומיים וקידום תהליכי ייצור אנרגיה נקייה). למדיניות הזו יש השפעה אדירה על כל תחומי החיים – חשמל, מים, תחבורה, חקלאות, פסולת, תעשייה, צריכת מוצרים, בילוי ועוד".

"חברות המפתחות פתרונות סביבתיים זוהו על ידי האיגוד כמגזר חשוב הן לטובת התעשייה הישראלית והן כמנוף לייצוא טכנולוגיות סביבה בעולם. האיגוד מלווה ומטפח אותן בין היתר על ידי יצירת שיתופי פעולה עם מפעלי התעשייה ומגזרים נוספים (רשויות מקומיות, בסיסי צבא, חקלאות)".

קנטור מציין מספר חברות תעשייתיות ישראליות בעלות טכנולוגיות ייחודיות ופורצות דרך בתחום האנרגיה: GenCell שפיתחה פתרונות ייחודיים לתאי דלק; תיגי סולאר פיתחה טכנולוגיה ייחודית המספקת חום באנרגיה מתחדשת.

בתחום השפכים והקרקעות המזוהמות: LDD, חלוצה בתחום שיקום הקרקע ומי התהום בישראל; אקווייז היא ספקית עולמית מובילה של פתרונות לטיפול ביולוגי בשפכים.

"חברות תעשייתיות אלו ועוד נוספות", מדגיש קנטור, "עשויות להוות בשורה טכנולוגית חשובה עבור מדינות רבות בעולם בהתמודדות עם ההתחממות הגלובלית".

מגוון רחב של ענפים ופורומים פועלים במסגרת האיגוד – ענף התרופות, הפורום למחקר פרה קליני אתי, פורום חברות הציוד הרפואי, ענף חברות הגפ"מ, איגוד תעשיות חיפושי נפט וגז, ענף הגזים התעשייתיים, פורום מנהלי איכות סביבה, ועדת אוויר והתחממות גלובאלית, ועדת שפכים וקרקעות מזוהמות, ועדת חומרים מסוכנים, ענף ניהול פסולת, ענף המט"שים, ענף הגנת הצומח, ופורום Responsible Care – תכנית הדגל הוולונטרית של התעשייה הכימית בעולם בתחומי איכות הסביבה, בטיחות, גהות וביטחון. התכנית הזו מיושמת בכ-60 איגודי כימיה ברחבי העולם, והאיגוד מפעיל אותה בישראל משנת 2001. "פורום Responsible Care מהווה מסגרת לפעילות בין מפעלית בארץ תוך למידה מהנעשה במפעלים אחרים ובמדינות אחרות", מסביר קנטור.

"כדי לקדם את תחום האנרגיה, לדוגמה, הקמנו לפני כשנה גם את פורום האנרגיה המקיימת, שפועל לקידום שיתופי פעולה פנים תעשייתיים ורגולציה שתאפשר התפתחות מהירה יותר של הטמעת הטכנולוגיות בישראל".

***

בסוף חודש נובמבר יערוך האיגוד שני כנסים כחלק מתערוכת INTECH  שתיערך במסגרת שבוע התעשייה והטכנולוגיה בישראל.

במה יעסקו הכנסים?

קנטור: "כנס NEWCHEM, המשותף לאיגוד הכימיה ולאגודה הישראלית להנדסה כימית, יעסוק בחדשנות בכימיה התהליכית ויציג יכולות ופיתוחים של סקטורים שונים ומגוונים, ובכלל זה בתחום מדעי החיים, חקלאות ואנרגיה. בכנס ישתתפו נציגי מפעלים ואקדמיה ויציגו את טכנולוגיות העתיד – אלה שכבר ישימות ואלה שעדיין לא".

"הכנס השני יעסוק באיכות הסביבה, ובעיקר בתחום השפכים, בהשתתפות נציגים ממשרדי ממשלה והאיגוד. נציג טכנולוגיות חדשות לטיפול בשפכים לטובת התעשייה".

"התקנו מערכות אנלייזרים חדישות באחד מבתי הזיקוק הגדולים ביותר בעולם"

ראיון עם גרגורי שחנובסקי, הנשיא והמנכ"ל של חברת מודקון מערכות

"אנו על התפר שבין בקרה תהליכית לבינה מלאכותית. בשנה אחרונה פיתחנו וייצרנו מערכת אנליטית למדידה רציפה של איכות הנפט הגולמי, פתרון תוכנתי לחיזוי ואופטימיזציה של תהליכים תעשייתיים, ואנלייזר רפואי המאפשר מדידה מרחוק של פרמטרים רפואיים חיוניים של החולה". כך מתמצת הנשיא והמנכ"ל של חברת מודקון מערכות, גרגורי שחנובסקי, את פעילותה החדשנית  של החברה שבבעלותו.

"אנו מתמחים ומתמקדים בפיתוח ובייצור של אנלייזרים תעשייתיים, לבדיקה, מדידה וניטור של תהליכי ייצור", אומר המנכ"ל שחנובסקי, "הלקוחות העיקריים שלנו בתחום תעשיות הנפט והכימיה".

ציין כמה מהפיתוחים החדשים

"מערכת אנליטית שמאפשרת למדוד באופן רציף את איכות הנפט הגולמי – אנו היחידים בעולם שמייצרים את המערכת הזו ואין מי שמתקרב לרמה שלנו בתחום הזה. בדרך כלל צריך לשלוח את הנפט לבדיקות במעבדה והתשובות מגיעות אחרי זמן רב. המערכת שלנו מוצבת בבית הזיקוק עצמו בנקודת  האספקה של הנפט הגולמי ומספקת את המידע באופן מידי בזמן אמת. זה חשוב במיוחד לבתי זיקוק שקונים נפט במחיר הזדמנותי ורוצים לדעת מה איכותו כדי לייעל את התהליך התעשייתי".

"עוד פתרון חדשני שמאפשר חיזוי ואופטימיזציה של תהליכים תעשייתיים. הפתרון מבוסס על טכנולוגיה שקיימת כבר 20 שנה, אבל אנו עלינו מדרגה באמצעות פתרון של בינה מלאכותית. המהנדסים שלנו בנו 'תאום דיגיטלי' המאפשר לחזות את ההתנהגות של התהליך. על סמך הסימולציות ניתן למקסם את הרווחיות. הפתרון הזה ישים בתעשיות הנפט, הכימיה, הביוטכנולוגיה והמזון. יש מספר לקוחות שכבר מיישמים אותו. אנו מנסים לקדם את הנושא בארץ בסיוע התאחדות התעשיינים שמסייעת למפעלים להתייעל ומסבסדת חלקית את הפרויקט".

"ובתחום הרפואי – לפני כשנתיים פיתחנו וייצרנו אנלייזר המאפשר מדידה מרחוק של פרמטרים רפואיים חיוניים ומתרגמת אותם למדדים של אתראה מוקדמת. תוך 30 שניות הרופא יכול להחליט אם החולה דורש טיפול דחוף. בהשוואה למטופלים הממתינים שעות בחדר המיון ועלולים למות. כבר מכרנו את המכשיר לבית חולים גדול בבריטניה מפעיל אותו במסגרת ניסוי. אנו במגעים עם בתי חולים בארץ. כבר קיבלנו הסמכה ISO 13435 כיצרני ציוד רפואי".

מודקון מבצעת פרויקטים הנדסיים מורכבים ונותנת ללקוחותיה פתרון כולל – התקנה, הפעלה, הרצה, וליווי צמוד עד שהמערכת עובדת. בין הפרויקטים של החברה – התקנה של מערכות אנלייזרים חדישות באחד מבתי הזיקוק הגדולים ביותר בעולם; התקנת שתי מערכות אנליטיות במתקן האלקטרוליזה של מפעל אדמה-מכתשים רמת חובב. באחרונה חתמה מודקון על הסכם עם מכון "יעיל" המסייע למפעלים המעוניינים להשקיע בהפחתת זיהומים וסיכונים סביבתיים כתוצאה מדרישות הרגולציה או מרצון להטמעת תהליכי התייעלות והגדלת הפריון. במסגרת ההסכם מודקון תהיה ספק טכנולוגי של המכון. "זוהי הוכחה נוספת לאיכות פתרון האופטימיזציה התהליכית שלנו", אומר מנכ"ל מודקון, "ההסכם פותח ללקוחות המכון אשר מיישמים את פתרונותיה המתקדמים של מודקון, אפשרות לקבל מימון מטעם משרד הכלכלה".

מה תציגו בתערוכת INTECH?

"נציג את הפיתוח שלנו – מערכת Beacon 3000 – האנלייזר שיודע לבדוק את איכות הדלק; עוד נציג מספר פתרונות שלא אנחנו מייצרים, למשל מכשיר מתוצרת חברת דטרוניקס האמריקאית לבדיקת הנפיצות של סביבת העבודה בתעשיות הנפט, הכימיה והביוטכנולוגיה, וזאת כדי להבטיח את שלומם של העובדים".

אנלייזרים רציפים לתעשיית הנפט והפטרוכימיה תוצרת מודקון

מערכת דיגום ושלל מערכות עזר. מבוססת על גז כרומטוגרף. תוצרת סימנס

מערכת משולבת לדיגום נפט גולמי. תוצרת מודקון  

פרויקטים בשיטת Turn Key תוצרת מודקון

מערכת לניטור סביבתי מתוצרת ENEVA

"השקעה בבטיחות העובדים משפרת את איכות העבודה ומגבירה את התפוקה"

ראיון עם גלעד מאור, מנכ"ל חברת מורטק בטיחות

"תחום הבטיחות בתעשייה תופס תאוצה כיוון שהשקעה בבטיחות העובדים משפרת את איכות העבודה ומגבירה את התפוקה", אומר גלעד מאור, מנכ"ל חברת מורטק בטיחות. "אנו פועלים להגברת הבטיחות ואיתה גם איכות החיים של העובדים בפס הייצור".

החברה מתמחה בתכנון וביצוע פרויקטים מורכבים במיגון מכונות ייצור ורובוטים בסביבות עבודה תעשייתית ולוגיסטיות.

לדברי מנכ"ל החברה, "במפעל בטחוני גדול בצפון הארץ הותקן בשנה האחרונה אביזר ייחודי שאנחנו פיתחנו, אביזר שאינו מאפשר לעובד להימצא באזור הסכנה, מונע אזעקות שווא מיותרות הפוגעות בתהליך וחוסך למפעל עשרת אלפי דולרים. במפעל בטחוני אחר בדרום הארץ הותקן רמזור המזהה ונותן עדיפות למלגזות על פני העובדים, וכך מונע תאונות רבות; כמו כן הותקן מתקן שאינו מאפשר נסיעה לאחור של משאיות בעת העמסת מטענים, וכך שומר על חיי העובדים ומונע פגיעה בציוד".

בחברת מורטק בטיחות עוסקים בתכנון אמצעי הבטיחות בשני מישורים – חוקתי ותפעולי. "המטרה היא לשפר, בהתאם לחוק ולתקנות, את רמת הבטיחות של העובדים שנמצאים בסביבת מכונות, רובוטים, מסועים, מלגזות ואזורי עבודה בכלל", מסביר המנכ"ל, "אנו מתחילים בסקר סיכונים ומסיימים במתן פתרונות בשטח. תחילה עלינו להכיר ולהבין את התהליכים ואת שיטות העבודה. במסגרת סקר הסיכונים אנו מחפשים, מזהים ומתעדים גורמי סיכון, כמו נפילות, החלקות, רעש ואיכות אוויר המשפיעים על בריאותם ועל אופן הפעולה של העובדים".

לאחר שלב התכנון מעורבת החברה בהתקנת אמצעי הבטיחות – הן על רצפת הייצור והן במחסנים הלוגיסטיים. "כדי לבצע את המלצות סקר הסיכונים ולתת מענה בטיחותי כנדרש, אנו מספקים פתרונות מעשיים –  אביזרים תעשייתיים מוכנים או ייצור מיוחד בהתאמה לצרכי הלקוח".

לדברי מנכ"ל מורטק בטיחות, יש שורה של תקנות בטיחות ואביזרים מיוחדים להפעלה בטיחותית של רובוטים. יש, למשל, גלאי נפח ייחודי שבאמצעותו יודע הרובוט אם יש עובד באזור פעילותו. במקרה של סכנה יפסיק הרובוט את פעילותו, ויחזור לעבודה רק אחר שהאזור יתפנה, עד שאחרון העובדים יצא וידווח יציאה מהאזור. כמו כן, הרובוט לא יאפשר את כניסתם לתא העבודה של עובדים שאינם מאושרים.

החברה מתכננת גם את בטיחות מערך השינוע במפעל – מפס הייצור עד למשאית, ופועלת להורדת הסיכון ממלגזות שנעות בשטח המפעל וממשאיות המגיעות לאזור העמסה.

עוד מתקינה החברה מערכת רדאר בטיחותי הפועל בתנאי אבק, עשן והתזת נוזלים, מצמצם אזעקות שווא ומגדיל את התפוקה; מערכת מצלמות לצילום בתנאים קשים של נוזלים ורעידות; מערכות תאורה ושמע לאזורי עבודה ואביזרי בקרה נוספים שיתריעו וימנעו סכנות אפשריות; מערכת לבקרת כניסה לאזורים מסוכנים; מערכות אוויר נקי ומערכות ליניקה וסינון אמולסיה, אבק, ועוד.

מה תציגו בתערוכה?

"נתמקד בשני תחומים – בטיחות מכונות ובטיחות לוגיסטיקה פנים מפעלית. בתערוכה נציג מערכות בטיחות, דלתות חכמות, מערכות לזיהוי אדם או רכב באזור המפעל ועוד".

גידור סביבת עבודה של רובוט

אתרעה מפני סכנה באזור ייצור

"מערכות האוסמוזה ההפוכה שלנו מודולריות, מאפשרות גמישות ברכישה ובעבודה השוטפת, וחסכוניות בחשמל ומים"

ראיון עם נחום ליפשיץ, סמנכ"ל שיווק בחברת אקוואפור ישראל

"אנו מתכננים, מייצרים, מתקינים ומתחזקים מערכות לטיפול במים מכל הסוגים וכן מערכות מינון ובקרה", אומר נחום ליפשיץ, סמנכ"ל השיווק באקוואפור ישראל, חברת הנדסה המספקת למגוון לקוחותיה מערכות לסינון, ריכוך, טיהור, חיטוי, הכלרה, עיקור ומחזור מים.

לחברה מגוון רחב של טכנולוגיות המספקות ללקוחות פתרונות ייחודיים ומקוריים לכל בעיה: מערכות טיהור בשיטת האוסמוזה ההפוכה; מערכות מינון ובקרה עבור מתקני התפלת מי ים בחדרה ובאוסטרליה; מערכת מיחזור מי נקז של מגדלי הקירור לשימוש באסלות במגדלי עזריאלי-שרונה בתל אביב; מערכות טיפול במים במכוני דיאליזה, ומערכות מים מטופלים לשאר הצרכים בבית החולים; מערכות אוסמוזה הפוכה ליקבי כרמל, שטראוס, תנובה, סודה סטרים, קוסמופארם (סנו), אקסטל (אלומיניום), ועוד; מערכת למיחזור מים ממגדלי קירור במחלבת שטראוס; מערכת לסינון ועיקור מי ים במצפה תת ימי אילת; מים אולטרה טהורים לתחנות כוח ולמפעלי הייטק, ובהם וישיי וקוואנטום קלין; החברה מייצרת גם מערכות לייצור תמיסת כלור דיאוקסיד נגד חיידק הליגיונלה המצוי במגדלי קירור ובמערכות מיזוג אוויר של בניינים גבוהים ובמערכות מים חמים של בתי מלון ובתי חולים. לחברה זיכיון בלעדי לשיווק בארץ של מערכות החיטוי בכלור דיאוקסיד מתוצרת גרונדפוס. החברה מטפלת גם במים אפורים (הנדרשים במכבסות). מחלקת הכימיקלים של החברה, הכוללת מעבדה מושלמת, מספקת ללקוחותיה אנליזות מים מלאות עם חוות דעת מקצועיות.

מהם הפיתוחים החדשים שלכם?

ליפשיץ: "מערכות האוסמוזה ההפוכה שלנו חדשניות ופורצות דרך – מערכות יעילות וחסכוניות בצריכת מים ואנרגיה. המערכת מודולרית ומאפשרת גמישות ברכישה וגם בעבודה שוטפת. ניתן לקנות רק חלק מהמערכת ולהגדילה בהתאם לשינויים בצריכה. גם ההפעלה מודולרית – כשהספיקה קטנה אפשר להפעיל רק חלק מהמערכת ולחסוך חשמל. המערכת שלנו צורכת כמחצית מצריכת החשמל של מערכת סטנדרטית. המערכת עובדת ביחס השבה של המים נמוך מאד יחסית למערכות אחרות. המערכות אוטומטיות לחלוטין, ללא מעורבות אדם, עם כוונון אוטומטי של לחצים וספיקות, ואפשרות בקרה באמצעות מכשירי אנדרואיד. מאפשרים להחכיר מערכות".

מה תציגו בתערוכה?

"בתערוכה נציג מערכות אוסמוזה הפוכה תעשייתיות ומסחריות ומערכות ריכוך מים מתוחכמות (לבתי קפה, מסעדות וגורמי הסעדה גדולים ולשימושים חקלאיים). כמו כן נדבר שם גם על מערכות הכלרה ומערכות מינון (להזנת כימיקלים לדודי קיטור, מגדלי קירור ומערכות מי צריכה להגנה מפני נזקי קורוזיה)".

מערכת אוסמוזה הפוכה 1000

מערכת אוסמוזה הפוכה LOW ENERGY  מודולרית